Featured Posts
Dell Venue 8 7000 το λεπτότερο tablet στο κόσμο

Dell Venue 8 7000 το λεπτότερο tablet στο κόσμο

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην νέα ταμπλέτα Dell Venue 8 7000, που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι το ...

περισσότερα

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του iPhone 6 και του iPhone 6 Plus

Τα τεχνικα χαρακτηριστικα του iPhone 6 και του iPhone 6 Plus

Στο προηγούμενο άρθρο σας κάναμε μια περίληψη όσο αφορά τα νέα προϊόντα της Apple, το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus, ...

περισσότερα

Ερχεται το νεο iOS8, τι νεο υπαρχει στο iSO8

Ερχεται το νεο iOS8, τι νεο υπαρχει στο iSO8

Με την προετοιμασία για το  iPhone 6 η Apple φαίνεται ότι προετοιμάζει να λανσάρει και το καινούριο λειτουργικό σύστημα, το ...

περισσότερα

Πως αντιδρα ενα παιδι μπροστα σε εναν υπολογιστη της δεκαετιας του '70

Πως αντιδρα ενα παιδι μπροστα σε εναν υπολογιστη της δεκαετιας του '70

Κάποτε υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο που ξεπερνούσε τη φαντασία. Σήμερα όμως, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, αποτελεί ένα άχρηστο αντικείμενο. Τουλάχιστον σε ...

περισσότερα

Samsung Galaxy S5 Active

Το νεο Samsung Galaxy S5 Active η τιμη και τα τεχνικα χαρακτηριστικα

Το νέο Samsung Galaxy S5 Active είναι ουσιαστικά το μοντέλο Samsung Galaxy S5 αλλά το Active  έρχεται ενισχυμένο με ανθεκτική ...

περισσότεραΤα πρωτα «εξυπνα» ρολογια με Android της Google (βιντεο)

Μαρτίου 22, 2014 Δημοσιεύτηκε από Luka

Τα πρωτα «εξυπνα» ρολογια με Android της GoogleΤην δυναμική που έχουν αναπτύξει το λειτουργικό σύστημα και οι υπηρεσίες της σε smartphone και tablet αξιοποιεί η Google, η οποία εισέρχεται με όπλο το Android στην αγορά των γκάτζετ που φοριούνται στον καρπό. Το «Android Wear» αποτελεί την έκδοση του OS για τα επονομαζόμενα «έξυπνα» ρολόγια. Με την LG να επιβεβαιώνει από το InnoFest 2014 Europe ότι το δικό της G Watch θα κυκλοφορήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και την Motorola να επιδεικνύει ήδη το στρογγυλό Moto 360 που θα διατεθεί το καλοκαίρι, τοποθετείται το έναυσμα για την επιχείρηση προέλασης στον κόσμο των smartwatch όπως έγινε στο παρελθόν με τα έξυπνα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες, με την Google σε ρόλο εναυσματοθέτη.

Η Google ανακοίνωσε το Android Wear, μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ενός… ρολογιού, (ακόμα και στρογγυλού). Ο ρόλος του έξυπνου γκάτζετ στον καρπό, έτσι όπως το οραματίζεται η δημιουργός της κυρίαρχης μηχανής αναζήτησης, δεν είναι να λειτουργεί μόνο ως αξεσουάρ που φέρνει κάθε λογής ενημερώσεις από κοινωνικά δίκτυα και τα app του τηλεφώνου. Το Android Wear συνοδεύεται από το Google Now, και δέχεται φωνητικές εντολές υπό την εντολή «Ok, Google», όπως το Google Glass (χωρίς ωστόσο την λήψη φωτογραφιών και βίντεο). Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρολόι του για να δει αλλά και να απαντήσει σε μηνύματα, με υπαγόρευση. Επίσης, μπορεί να αντλήσει πληροφορίες με φωνητικές εντολές και με την αφή, υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή που έστειλε την σχετική ενημέρωση υποστηρίζει την ανάδραση. Εξάλλου, το Android Wear αξιοποιεί τις κάρτες πληροφοριών του Google Now -το λογισμικό ψηφιακής βοηθού της Google που ενεργοποιείται λέγοντας «Ok Google», όπως στα Γυαλιά της Google.

Η Google έκανε την ανακοίνωση του Android Wear αφού προηγουμένως αφενός διασφάλισε την συνεργασία μεγάλων κατασκευαστών, αφετέρου ετοίμασε μια πρώιμη έστω έκδοση του απαιτούμενου software developer kit που παρέχει στους προγραμματιστές εφαρμογών Android τα εργαλεία για να κάνουν διαδραστικές τις ενημερώσεις από τα app τους στο ρολόι (action). Ο χρήστης μπορεί να δει τις τρέχουσες προγραμματισμένες εργασίες του, να λάβει οδηγίες πλοήγησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, που συνάδουν με τον τόπο και τον χρόνο ή άλλες παραμέτρους που καθιστούν την προβαλλόμενη πληροφορία κατάλληλη για τον χρήστη (context aware). Η χρηστικότητα του smartwatch με Android Wear αυξάνεται για να εξυπηρετήσει ειδικές ανάγκες, όπως η εμφάνιση στον καρπό του χεριού της κάρτας επιβίβασης αεροπορικών πτήσεων, ή πληροφοριών για την προγραμματισμένη πτήση και τα δρομολόγια.

Ενημέρωση από το app και πράξη από τον user:
Ενδιαφέρον είναι ότι ενημερώσεις από τα app σε Android θα μπορούν να μεταφέρονται στο Android Wear χωρίς προσθήκες στον κώδικά του, αν και η εταιρεία παροτρύνει τους developer να επέμβουν και να κάνουν τα «notifications» πιο φιλικά για τα αξεσουάρ που φοριούνται στον καρπό, μεγεθύνοντας για παράδειγμα την γραμματοσειρά ή φροντίζοντας για την περιεκτικότητα της πληροφορίας. Κυρίως, τους παροτρύνει να κάνουν τις ενημερώσεις τους να μπορούν να προκαλέσουν ενέργειες, όπως η απόκριση με φωνή ή με την αφή (action buttons). Το Android Wear SDK Preview είναι διαθέσιμο άμεσα.

Googlebot στα προσωπικά δεδομένα του app:
Μια άλλη παράμετρος που εισάγει το Android Wear είναι η είσοδος των ρομπότ της μηχανής αναζήτησης της Google στα δεδομένα που διατηρεί ο χρήστης μέσα στα app (deep linking). Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο προγραμματιστής το επιτρέψει (υποθέτουμε με την συναίνεση του κατόχου του app), ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει στα αποτελέσματα αναζήτησης και δεδομένα μέσα από τα app που έχει εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του. Για παράδειγμα, εάν ο χρήστης αναζητά ένα προϊόν στο Google, το googlebot θα έχει δεικτοδοτήσει δεδομένα από την εφαρμογή για αγορές που έχει εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του ο χρήστης, έτσι ώστε να εμφανίσει και πιθανή τρέχουσα προσφορά για το προϊόν που αφορούσε η αναζήτηση.

Ρολόι με αισθητήρες: Το Android Wear επίσης δεν αγνοεί τις εφαρμογές παρακολούθησης και διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης και προβλέπει την υποστήριξη αισθητήρων για την βηματομέτρηση και την ταχύτητα, φαίνεται όμως ότι η Google δεν φοβάται να προχωρήσει άμεσα σε κάτι περισσότερο από τα περικάρπια fitness.

Και η Samsung με ρολόι Android Wear: Πρόθυμοι να κατασκευάσουν τα πρώτα smartwatch δηλώνουν οι Motorola, LG, Asus, HTC, ακόμα και η Samsung -η οποία πρόσφατα επέδειξε αιρετικά έξυπνα ρολόγια με το Tzien OS-, καταξιωμένοι κατασκευαστές ρολογιών όπως η Fossil και κατασκευαστές ηλεκτρονικών όπως η Intel, η Mediatek, η Qualcomm και η Broadcom.

Η LG Electronics επιβεβαίωσε ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στην εκδήλωσή της InnoFest 2014 Europe που διεξαγόταν την ημέρα της ανακοίνωσης στην Βενετία ότι το δικό της G Watch πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, η Motorola (εταιρεία της Google) παρουσίασε με ενθουσιασμό το Moto 360, το οποίο θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2014, παντρεύοντας τον σχεδιασμό των ωρολογίων του παρελθόντος με την λειτουργικότητα του σύγχρονου «smart» watch.

Πάντως, η Google δεν επέδειξε λειτουργικό πρότυπο του πρώτου smartwatch με Android Wear, όπως άλλωστε και οι κατασκευαστές που ανακοινώθηκε ότι θα αγκαλιάσουν αυτή την έκδοση του «συνοδευτικού» λειτουργικού συστήματος. Τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αφορούν τα smartwatch σήμερα είναι η αυτόνομη λειτουργία τους, η ανάγκη για ημερήσια φόρτιση της μπαταρίας τους, η χρησιμότητα και η χρηστικότητά τους, καθώς και το κόστος τους, ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα από την πρώτη ανακοίνωση της Google.

Πηγή: in.gr

Τα πρωτα «εξυπνα» ρολογια με Android της Google (βιντεο) 4.67/5 (93.33%) 3 votes
Report Error

Report ErrorClose

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του Greek Nea θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

 

 
css.php
Διαβάστε επίσης και close